Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

Πάντα θα Υπάρχει Φώς.......


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ,η άποψη που είχαν οι έλληνες για τον εαυτό τους δεν ήταν δα και η καλλίτερη.
Πλανόνταν μονίμως μια γκρίνια ,μια ματαιοδοξία και ένας άκρατος πεσιμισμός.Δεν ξέρω να πω ,αν αυτή η συναισθηματική κατάσταση ήταν δικαιολογημένη ,ίσως -όπως λένε κάποιοι- να οφείλεται σε κάποια εναπομείναντα κόμπλεξ ,από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Γι`αυτό πάντως που είμαι απολύτως πλέον πεπεισμένος ,είναι πως πάντα υπήρχαν φωτεινά μυαλά σε αυτόν εδώ τον τόπο ,ένα γρήγορο flash back στην πρόσφατη ιστορία μας να κάνουμε είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψουμε πολλά.

Στο σημείο αυτό όμως ,θα σταθώ σε έναν τύπο ο οποίος ,εκτός του ότι με έχει επηρεάσει αρκετά ο λόγος του ,θεωρώ πως είναι ότι καλλίτερο έχει να δείξει η σύγχρονη νεοελληνική σκέψη ,δεν είναι άλλος απο τον συγραφέα - στοχαστή Νίκο Δήμου.

Μου έδωσε την αφορμή για τούτο εδώ το post ,η εμφάνισή του σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΤ1 ,"ιδέες" με θέμα τις νέες τεχνολογίες ,στην οποία μεταξύ άλλων ,εξέφρασε και τη άποψη πως η αντίληψη περί της παιδείας ,λόγω βέβαια των νέων τεχνολογιών ,πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.Έτσι ,ενώ παλαιότερα ήταν σημαντική η απομνημόνευση ,μιας και ήταν ο μόνος τρόπος για να κατέχεις μια πληροφορία (πχ η γαλλική επανάσταση έγινε το 1789) ,σήμερα δεν έχεις παρά να ανατρέξεις στο διαδύκτιο για πάρεις οποιαδήποτε πληροφορία θελήσεις ,σε ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα.

Γι`αυτό λοιπόν το λόγο ,είπε ,θα πρέπει η εκπαίδευση να προσανατολιστεί σε άλλες σφαίρες μαθήσεως ,δίδοντας βάρος στην κριτική σκέψη και στην σύνθεση ιδεών ,παρά στην επίμονη και στείρα τεχνική της "παπαγαλίας" αφού πλέον δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα!

Για άλλη μια φορά ,υποκλίνομαι κύριε Νίκο Δήμου!

Τρίτη, Ιούνιος 27, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: