Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2007

Αυτό πρέπει να ειπωθεί....

Aφού τα "παραδοσιακά" ΜΜΕ κάνουν την πάπια -για κάτι που ήμουν σίγουρος δηλαδή- θα αναπαραγάγω το κάτωθι άρθρο που το βρήκα στο "δε μασάμε ρε" ,στην "καθημερινή" (αν και χωρίς να αναφέρεται ο επιχειρηματίας) και στο "press-gr" ,τα σέβη μου!...


"...Από το press-gr.blogspot.com στα σχόλια.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΕΤΡΑΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ

Φυγοδικεί ο Μίνως Κυριακού

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ναυπλίου, που καταδίκασε για καταπάτηση δημόσιας έκτασης τον πανίσχυρο καναλάρχη Μίνω Κυριακού, ιδιοκτήτη του ANT1. Ο κ. Κυριακού κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε συνολικά ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η βαρύτατη αυτή ποινή αποφασίστηκε να μην είναι εξαγοράσιμη και επιβλήθηκε χωρίς αναστολή. Στην πράξη, ισοδυναμεί με διαταγή για σύλληψή του!

Η αίσθηση δεν προκλήθηκε μόνο από την αυστηρότητα που επέδειξαν οι δικαστές. Οφείλεται και στο γεγονός ότι συνήθως οι επώνυμοι και ισχυροί βρίσκουν την έξοδο κινδύνου από την πιστή εφαρμογή του νόμου. Αυτή τη φορά, όμως, η Δικαιοσύνη ήταν πραγματικά τυφλή…

Ο Μίνως Κυριακού είχε κατηγορηθεί πως είχε μπαζώσει παράνομα την παραλία, για να φτιάξει προβλήτα για το πολυτελές σκάφος του στην περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού, στο Πόρτο Χέλι. Η εκδίκαση της υπόθεσής του πήγαινε από αναβολή σε αναβολή και η απόφαση του δικαστηρίου αιφνιδίασε την υπεράσπιση. Οι δικηγόροι του δεν περίμεναν ότι θα έπαιρνε την τροπή που τελικά πήρε. Ο κ. Δ. Κλειδαράς, γόνος ανώτατου δικαστικού, που έχει συνταξιοδοτηθεί, και ο κ. Μελισσινός, δικηγόρος Ναυπλίου, ζήτησαν νέα αναβολή, επικαλούμενοι την αδυναμία του κατηγορουμένου να παραστεί λόγω της κατάστασης της υγείας του. Προσκόμισαν, μάλιστα, και ιατρικά πιστοποιητικά, που βεβαίωναν ότι ο καναλάρχης ήταν βαριά άρρωστος. Υποστήριξαν ότι ο κ. Κυριακού είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στο Λονδίνο πριν από δύο περίπου μήνες κι ότι έκτοτε η κατάστασή του δεν είχε βελτιωθεί.

Τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης δεν έπεισαν το δικαστήριο, όπου προήδρευε ο κ. Πρωτονοτάριος. Οι δικαστές έκριναν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά έδιναν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του κ. Κυριακού προ δύο μηνών, αλλά από τότε έχει περάσει αρκετός χρόνος και δεν πιστοποιείται η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου την ημέρα της δίκης. Ο ντόπιος δικηγόρος (που παρίσταται υποχρεωτικά, όταν γίνεται δίκη στην περιφέρεια) πρότεινε να εξεταστεί μάρτυρας. Το δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα της υπεράσπισης και εξέτασε στενό συνεργάτη του κ. Κυριακού, που κατέθεσε ότι ο καναλάρχης είναι βαριά άρρωστος.

Σε περίπτωση νέας αναβολής, υπήρχε κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα, κι αυτό έκανε το δικαστήριο ιδιαίτερα προσεκτικό. Ο εισαγγελέας κ. Καλούδης πρότεινε να σταλεί αστυνομικός στο σπίτι του κατηγορουμένου, προκειμένου να βεβαιώσει την κατάσταση της υγείας του. Το όργανο της τάξης βρήκε τον κ. Κυριακού κλινήρη και το ανέφερε, αλλά οι δικαστές δεν πείσθηκαν, ώστε να εγκρίνουν νέα αναβολή, με κίνδυνο να παραγραφεί η υπόθεση, και προχώρησαν στην εκδίκαση.

«Διατάχθηκε» η σύλληψή του

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να μην επιτρέψει την εξαγορά της ποινής, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη «διέταξε» τη σύλληψή του! Όπως δήλωσαν νομικοί κύκλοι, μπορεί όποιος θέλει να συλλάβει τον καναλάρχη και χωρίς να έχει καθαρογραφεί η απόφαση, δεδομένου ότι έχει εκδοθεί απόσπασμα. Φαίνεται, όμως, ότι η αυστηρότητα θα εξαντληθεί στο ύψος της ποινής κι όχι στην εκτέλεσή της, ώστε να δοθεί στον κ. Κυριακού η ευκαιρία να αποφύγει τη σύλληψη, ώσπου να καθαρογραφεί η απόφαση και να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των ΜΜΕ, άλλωστε, ο καναλάρχης βρισκόταν πάλι στο Λονδίνο και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Εκπίπτει από την προεδρία της ΕΟΑ
Μια παρεπόμενη επίπτωση της καταδίκης του κ. Κυριακού είναι ο κίνδυνος να χάσει την ηγετική θέση του στα διοικητικά του ελληνικού αθλητισμού. Νομικοί κύκλοι περίμεναν να μελετήσουν το σκεπτικό της απόφασης, για να διαπιστώσουν αν τα αδικήματα εμπίπτουν στο άρθρο 3 του αθλητικού νόμου. Εκεί προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις βαρύτατων αδικημάτων (όπως απάτη, πλαστογραφία κ.λπ.) προβλέπεται αυτοδίκαιη απώλεια της φίλαθλης ιδιότητας του καταδικασμένου αθλητικού παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι ο Μίνως Κυριακού ενδέχεται να εκπέσει από την προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής..."

1 σχόλιο:

pølsemannen είπε...

Καλά πώς λέγονταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου;

Θησέας μήπως; :D

Μπράβο στους δικαστές που δεν "μάσησαν" μπροστά στην καναλρχία που άπαντες οι πολιτικοί προσκυνούν...

Ρησπέκτ ναούμ!